TestSarcina.ro is for sale.
Contact us

testsarcina.ro

Ești însărcinată?

Totul despre sarcină, semne și simptome sarcină

Află dacă ești însărcinată și care sunt simptomele sarcinii, ce este și cum se folosește testul de sarcină, siguranța și tipurile testelor și interpretarea unui test pozitiv sau negativ.

Test sarcina.ro oferă GRATUIT femeilor însărcinate: calculator sarcină, evoluție pe săptămâni și luni, analize medicale, probleme și informații întreruperea sarcinii!

Avortul prin chiuretaj - ce este si ce complicatii pot aparea?

Daca luatul pastilei de a doua zi este deja tardiv, atunci va trebui sa apelezi la procedura denumita chiuretaj.

Chiuretajul este o mica interventie chirurgicala in care prin canalul cervical se introduce un mic furtunas ce permite aspirarea continutului uterului. Chiuretajul se mai poate efectua cu o chiureta. Interventia dureaza circa 5 - 10 minute si trebuie facuta intr-un spatiu sigur, in spital.

Ce este si cum se realizeaza chiuretajul?

De obicei se aplica o anestezie de scurta durata si nu veti simti nimic in timpul interventiei. In unele spitale exista posibilitatea de a alege anastezia locala: prin vagin se anestezieaza cu cateva injectii uterul.

Destul de des se administreaza si un sedativ, in urma caruia va veti simti molesita si adormita pe toata durata interventiei. Probabil ca veti simti ceva durere insa in general este o durere suportabila daca interventia nu dureaza prea mult. Ginecologul va trebui sa iti ofere toate informatiile referitoare la avantajele si dezavantajele celor doua feluri de anestezie.

Dupa introducerea valvei posterioare, se aplica pensa pozzi si se face o tractiune usoara in axul uterin pentru a orizontaliza corpul si colul uterin. Se introduce apoi histerometrul pentru a stabili calea de acces in cavitatea uterina. Ulterior se dilata progresiv colul cu dilatatoare gradate Hegar. Se introduce apoi canula aspirativa pentru eliminarea resturilor trofoblastice. Vacuitatea uterina se verifica cu o cureta metalica, controland atat cavitatea cat si coarnele uterine.

Poti ramane infertila dupa chiuretaj?

Complicatiile aparute in urma avortului prin chiuretaj sunt destul de rare. Ele apar la un numar foarte mic de femei si le pot pune in pericol fertilitatea daca nu sunt depistate si tratate la timp. Doua dintre cele mai grave complicatii sunt infectiile severe sau leziunile uterine.

Boala inflamatorie pelvina este una dintre cele mai periculoase infectii care poate aparea dupa avort. Aceasta este greu de depistat de multe ori si se poate extinde si la organele reproducatoare alaturate. Poate conduce la imposibilitatea de a concepe copii, iar daca se obtine sarcina ea se poate transforma intr-una ectopica. Administrarea de antibiotice inainte de efectuarea avortului scade riscul aparitiei acestei infectii.

Lezarea uterului in timpul avortului chirurgical poate lasa cicatrici severe care pot impiedica uterul sa mai sustina o sarcina. Totusi, cazurile in care se intampla acest lucru, si nu sunt depistate la timp, sunt extrem de rare. Aceste cicatrici pot fi corectate prin interventie chirurgicala.

Pericolele unui chiuretaj

Avortul este o metoda oarba si are o rata a complicatiilor imediate de 1-8% printre care hemoragia, perforatia uterina, laceratiile colului, perforatia organelor de vecinatate sau chiar "moarte materna". Complicatiile la distanta includ endometritele, reactiile anexiale si sinechia uterina.

Daca esti sanatatoasa, riscul complicatiilor in urma unui chiuretaj tinde sa fie minim si nici nu te va afecta la urmatoarele sarcini.

  1. O complicatie destul de rar intalnita poate fi sindromul lui Asherman: interiorul uterului poate deveni foarte rigid , fiind nevoie de o interventie chirurgicala pentru inlaturarea acestei probleme.
  2. O alta complicatie este perforarea uterului atunci cand chiureta din greseala trece prin peretele uterului. De obicei aceasta nu are urmari insa uneori se recomanda tinerea sub observatie a pacientei in cauza.
  3. O ultima complicatie este chiuretajul incomplet, situatie in care o parte din produsul de conceptie ramane in uter. In acest caz sangerarile vor continua si este posibil ca parti din tesutul restant sa iasa la un moment dat spontan. Uneori se administreaza si medicamente sau chiar se realizeaza un al doilea chiuretaj.

Poti ramane insarcinata dupa chiuretaj?

Dupa chiuretajul uterin se recomanda repaus fizic si mai ales sexual 3 saptamani si folosirea metodelor contraceptive pentru 4-6 luni.

Nu trebuie uitate analizele preconceptionale precum si acid folic cu cel putin o luna inainte de conceptie care are rol protectiv fata de defectele tubului neural. In situatia a cel putin 3 pierderi consecutive de sarcina pentru acelasi cuplu, se justifica investigatii suplimentare pentru descoperirea cauzei.

De asemenea, sunt recomandate anumite analize pentru cupluri cu avorturi habituale precum: cariotipul parintilor, ecografie transvaginala, FSH si LH in ziua a doua a ciclului menstrual, dozarea anticoprilor antifosfolipidice, proteinele S si C, antitrombina III, analize pentru boli infectioase si efectuarea cariotipului produsului de conceptie.

Avortul ca metoda contraceptiva

Avortul nu trebuie considerat vreodata ca fiind o metoda contraceptiva care poate fi folosita adesea. Desi nici pastila de urgenta nu trebuie luata foarte des, macar aceasta nu are potentiale efecte adverse daca este admnistrata rezonabil.

Vezi alte articole: Chiuretaj, Intrerupere sarcina, Avort