TestSarcina.ro is for sale.
Contact us

testsarcina.ro

Ești însărcinată?

Totul despre sarcină, semne și simptome sarcină

Află dacă ești însărcinată și care sunt simptomele sarcinii, ce este și cum se folosește testul de sarcină, siguranța și tipurile testelor și interpretarea unui test pozitiv sau negativ.

Test sarcina.ro oferă GRATUIT femeilor însărcinate: calculator sarcină, evoluție pe săptămâni și luni, analize medicale, probleme și informații întreruperea sarcinii!

Cat costa si care sunt efectele adverse ale pastilei de a doua zi

Am discutat deja despre cum functioneaza si cat de eficienta este pastila de a doua zi si acum e cazul sa vorbim si despre cat costa o pastila de urgenta dar si cum se ia corect, pentru ca nu cumva sa ramai insarcinata fara sa iti doresti.

Administrata la momentul potrivit, mai exact in primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat, pastila de a doua zi este cea mai simpla si eficienta metoda pentru a evita o sarcina nedorita.

Desi pastila de a doua zi este cu adevarat eficienta, o poti administra extrem de rar pe an (unii specialisti chiar sustin ca in viata). Dar sa vedem cat costa si cum se foloseste exact pastila de urgenta.

Cum se administreaza pastila de a doua zi?

Asa cum am stabilit deja, in primul rand ca se admnistreaza rar! De ce nu ai voie sa iei pastila de a doua zi mai des? Pai pentru ca aceste pastile contra sarcinii nedorite contin o doza foarte mare de hormoni. Din acest motiv este recomandat sa le iei maxim o data pe an.

Din cauza concentratiei foarte mari de substante, pastila de a doua zi poate deregla buna functionare a ciclului menstrual pe o durata mai mica sau mai mare de timp. Medicii recomanda totusi un control de specialitate, daca menstruatia intarzie in luna respectiva mai mult de cinci zile.

De asemenea, daca imediat dupa administrarea pastilei de a doua zi apar dureri sau sangerari, este recomandata vizita de urgenta la un medic ginecolog.

Cat costa pastila de a doua zi?

La noi in tara exista doua variante de pastile de urgenta: Escapelle si Postinor care costa in jur de 45-50 lei ambele. Pe prospectul Escapelle este mentionat faptul ca pilula previne 85% dintre sarcinile posibile, daca este administrata in primele 72 ore dupa ce a avut loc un contact sexual neprotejat.

Totusi, producatorul informeaza utilizatorii ca pastila “nu va preveni sarcina de fiecare data si este mult mai eficienta cu cat este luata mai repede dupa un contact sexual neprotejat, adica in decurs de 12 ore”.

Pe de alta parte, contraceptivul de urgenta Postinor este format din doua comprimate. Pe prospect este mentionat urmatorul mesaj: “Eficacitatea tratamentului este maxima daca primul comprimat este administrat cat mai curand posibil (dar nu mai tarziu de 72 de ore) dupa un contact sexual neprotejat. Al doilea comprimat trebuie administrat la 12 ore (dar nu mai tarziu de 16 ore) dupa administrarea primului comprimat”.

Cum se foloseste contraceptia de urgenta

Nu ar trebui sa iei mai multe contraceptive de urgenta pe luna - asa cum scrie si in prospect. Si medicii recomanda sa le folosesti cat mai rar, iar daca este nevoie de ele mai des, atunci sa apelezi la alte tipuri de contraceptive orale sau metode de contraceptie.

Nu este sanatos sa le iei des deoarece sunt un fel de “bombe” hormonale care previn eliberarea ovulului de catre ovare sau fecundarea lor de catre spermatozoizi.

Alternative la pilula de urgenta - steriletul

Pilulele de-a doua zi nu sunt singurele contraceptive de urgenta, ci mai exista si alte metode. Dispozitivul intrauterin, sau steriletul, cu eliberare de cupru ar trebui implantat in primele cinci zile de la contactul sexual neprotejat. il poti cumpara din farmacie sau direct de la clinica de ginecologie unde va fi montat (doar medicul ginecolog poate monta steriletul), la pachet.

Preturile steriletelor variaza intre 500 de lei (cel cu ioni de cupru, care poate fi folosit si pe post de contraceptie de urgenta) sau 700 de lei, pentru cel hormonal.

Ce se intampla dupa administrarea pastilei de a doua zi

Dupa administrarea pilulei contraceptive de urgenta majoritatea femeilor nu observa efecte secundare. insa in unele cazuri pot aparea stari de ameteala, varsaturi, dureri de cap sau sensibilitate la nivelul sanilor. Toate acestea ar trebui sa treaca in cateva ore.

Daca in decurs de maxim 12 ore inca mai prezinti astfel de simptome trebuie sa te adresezi medicului.

Insa, pentru a fi eficienta in proporție de 99%, pilula trebuie sa fie luata in primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat.

Pilula de a doua zi - contraindicatii

Nu trebuie sa folosesti contraceptia de urgenta in urmatoarele situatii:

  • esti deja insarcinata
  • esti alergica la levonorgestrel sau alte substante din compozitia pilulei
  • ai sub 16 ani.

 

Vezi alte articole: Informatii sarcina, Pastile, Postinor