TestSarcina.ro is for sale.
Contact us

testsarcina.ro

Ești însărcinată?

Totul despre sarcină, semne și simptome sarcină

Află dacă ești însărcinată și care sunt simptomele sarcinii, ce este și cum se folosește testul de sarcină, siguranța și tipurile testelor și interpretarea unui test pozitiv sau negativ.

Test sarcina.ro oferă GRATUIT femeilor însărcinate: calculator sarcină, evoluție pe săptămâni și luni, analize medicale, probleme și informații întreruperea sarcinii!

Tot ce trebuie sa stii despre pastila de urgenta Postinor 2

Postinor-2 este un contraceptiv de urgenta care poate fi utilizat in prevenirea sarcinii daca este administrat in intervalul de 72 de ore care urmeaza unui contact sexual neprotejat.

Instructiuni pastila de urgenta Postinor

Exista anumite situatii in care Postinor-2 este recomandat:

  • cand nu s-a utilizat nici un mijloc contraceptiv
  • cand una din metodele contraceptive aplicate nu este considerata ca fiind sigura, adica: ruptura, alunecarea sau utilizarea necorespunzatoare a prezervativului; dizlocarea diafragmei, fisurarea sau indepartarea ei prea timpurie, pierderea sau extragerea steriletului
  • coitus intrerruptus ratat
  • calcularea gresita a perioadei de abstinenta omiterea administrarii regulate a contraceptivelor orale timp de 3 zile sau mai mult, intr-un ciclu
  • in cazurile de viol

Ce contin pastilele Postinor?

Pastilele contin o substanta sintetica similara hormonului Levonorgestrel care intra, de asemenea, in componenta preparatelor contraceptive obisnuite.

Insa, in pastilele Postinor acest hormon se contine intr-o doza mult mai mare decat in pastilele contraceptive obisnuite. In ambalajul „Postinor-2” vei gasi 2 pastile care trebuie luate una dupa alta, la un interval de 12 ore.

In ce perioada de timp actioneaza Postinor-ul?

Pastilele Postinor, folosite in cazuri urgente, se indica sa se ia in primele trei zile (72 de ore) dupa contactul sexual neprotejat. Deci, in situatiile urgente, in cazul unui contact sexual neprotejat sau folosirii incorecte a altor metode de contraceptie, femeia are la dispozitie 3 zile pentru a se adresa la medic.

Cu cat mai devreme se administreaza, cu atat e mai mare eficienta acestor pastile. Inainte sa folosesti aceste pastile e bine sa consultati medicul ginecolog. Daca nu este posibil, poti apela la sfatul unui farmacist. In cabinetele de consultare a femeilor sau centrele de planificare a familiei vei putea vorbi cu medicul despre alegerea unei metode de contraceptie permanente, asa incat sa nu fii nevoita sa apelati din nou la contraceptia de urgenta.

Ce efecte secundare apar dupa folosirea pastilei de urgenta Postinor?

Cel mai des apar greturile sau varsaturile. De asemenea, in zilele urmatoare dupa folosirea pastilelor Postinor pot apare sangerari intre 2 menstruatii (menstruatia care a precedat utilizarea contraceptiei de urgenta si cea care va urma).

In cazuri rare sunt semnalate dureri de cap, ameteli, stari de oboseala, slabiciunea corpului, sani tensionati. De regula, aceste efecte neplacute vor dispare pe parcursul a 24 de ore.
Influenteaza Postinor-ul data aparitiei urmatoarei menstruatii?

La majoritatea femeilor urmatoarea menstruatie va incepe la timp sau cu cateva zile mai devreme sau mai tarziu.

Daca menstruatia nu apare intr-o saptamana de la data calculata, exista probabilitatea de a fi ramas insarcinata. In acest caz trebuie sa mergeti imediat la medicul obstetrician (si sa faceti un test de sarcina).

Cand nu poti folosi Postinor?

In afara de cazul existentei unei sarcini, nu sunt cunoscute contraindicatii absolute in utilizarea Postinor-2.

Administrarea preparatului se va face dupa o atenta evaluare a raportului risc/beneficiu (respectiv sarcina/avort, nedorite), in urmatoarele cazuri: sangerari vaginale de origini necunoscute, icter gestational in antecedentele patologice personale, carcinom uterin, ovarian sau mamar.

Vezi alte articole: Informatii sarcina, Pastile, Postinor