5 sfaturi despre cum sa ai o sarcina usoara
Recomandarile pentru a avea o sarcina usoara si sanatoasa nu sunt foarte diferite fata de cele pentru a avea un stil de viata sanatos in general, insa va trebui sa acorzi o atentie deosebita anumitor aspecte. Nu uita ca ti-o datorezi tie dar si viitorului membru al familiei.
Cum te pregatesti de sarcina si ce trebuie sa faci pentru a nu avea probleme cu sarcina
In mod ideal ar trebui sa incepi sa te pregatesti cu aproximativ trei luni inainte de concepere, si asta deoarece, cu cat esti tu mai sanatoasa, cu atat si copilul tau va fi. Primul pas ar fi sa iti faci o programare la un obstretician cu care vei discuta, cel mai probabil, ce boli ai in familie, ce medicamente iei - daca iei, ce vaccinuri ai facut.
De asemenea, daca ai pisica in casa, doctorul te va sfatui sa fii mai precauta in ceea ce priveste contactul cu aceasta si mai ales cand iei contactul cu litiera, deoarece in fecalele pisicii exista un parazit care poate cauza toxoplasmoza - o infectie ce poate pune in pericol viata fatului. Din acelasi motiv este bine sa porti manusi in timp ce gradinaresti si sa gatesti foarte bine carnea. In plus, vei primi probabil vitamine prenatale si mai ales acid folic.
Orice femeie care vrea sa devina mama are nevoie de cel putin 400 de micrograme de acid folic zilnic, timp de cel putin o luna inainte de concepere, si dupa.
Poate va suna ciudat dar este important sa faci si un control la dentist, intrucat parodontoza creste riscul de a avea un copil cu greutate scazuta sau inainte de termen, potrivit mai multor studii.
1. Orice medicament poate afecta sarcina
In perioada sarcinii vei fi tentata sa iei un analgezic daca te doare capul spre exemplu, insa este e bine de stiut ca orice medicament afecteaza dezvoltarea fatului deoarece din fluxul tau sangvin trece prin placenta in corpul lui. Si, in ceea ce priveste unele pastile, nici macar nu exista studii legate de efectele pe care le au asupra copilului.
Asadar, cel mai indicat este sa nu iei niciun medicament pe timpul sarcinii (in afara de acid folic, desigur, si ce iti mai prescrie doctorul, ca vitamine), iar daca ai nevoie de un tratament, de asemenea sa ceri neaparat parerea medicului, chiar si daca este vorba de medicamente naturiste sau homeopate.
2. Mananca sanatos pentru o sarcina sanatoasa
Am si scris cateva articole despre ce sa mananci si ce sa scoti din alimentatie pentru a avea o sarcina usoara.
In timpul sarcinii, ce mananci si bei reprezinta principala sursa de nutrienti pentru fat. De aceea, este foarte important sa mananci cat mai sanatos.
Vitaminele B6 si B12, fierul, calciul si acidul folic sunt esentiale. Bananele si cerealele integrale sunt bogate in vitamina B6, care ajuta la formarea globulelor rosii. Cartofii dulci au vitamina A - pentru oase, iar spanacul si somonul contin calciu.
Lista alimentelor sanatoase este insa foarte lunga; incearca sa afli cat mai multe si sa le si consumi. De asemenea, sa nu crezi ca daca iei suplimente vitaminice corpul tau primeste tot ce are nevoie. Este foarte important sa ai o alimentatie sanatoasa.
3. Fereste-te de ingrediente periculoase
Primul trimestru de sarcina este crucial pentru dezvoltarea fatului si, de aceea, este esential sa te feresti de alimentele periculoase, cum sunt cele ce ar putea fi contaminate cu Listeria - o bacterie ce poate trece de placenta si cauza avort spontan. Este vorba de branza Camembert, tofu, oua crude, peste crud, carne de pasare, de vita si de porc - prelucrate termic insuficient (cu portiuni crude).
Fii foarte atenta deoarece e usor sa uiti, spre exemplu, ca o inghetata facuta in casa contine oua crude.
De asemenea, unele tipuri de fructe de mare si de peste pot contine niveluri ridicate de mercur, si de aceea este mai bine sa le consumi rar pe acestea.
Pestele gras contine proteine, minerale, vitamina D si acizi grasi omega-3 necesari pentru cresterea si dezvoltarea copilului dar si mercur si alte toxine, asa ca iti recomandam sa consumi hering, somon, sardine si macrou de maxim doua ori pe saptamana. Poti manca pe saturate alte tipuri de peste.
Fara indoiaia ca in ceea ce priveste alcoolul si tutunul parerea generala este ca trebuie evitate. Insa, legat de cafea, parerile sunt impartite. Cafeina trece prin placenta si ajunge la fat, dar, in cantitati mici, pare sa nu provoace probleme. Cantitate mica inseamna o ceasca de aproximativ 140 de mililitri pe zi.
4. Controleaza-ti poftele
In mare, poftele nu fac rau, insa depinde ce si cat mananci. O prima conditie este, desigur, sa fie alimente comestibile (la unele gravide se declanseaza boala pica, ce se manifesta prin ingerarea unor lucruri care nu sunt comestibile).
Apoi, daca ai pofte pentru alimente nesanatoase, cum ar fi chipsuri, de cateva ori ti le poti ingadui, atat timp cat ai mancat echilibrat inainte, dar nu le consuma des.
5. Ia suplimente de acid folic
Singurul supliment considerat vital in sarcina este acidul folic, numit si folat sau vitamina B9, care te poate ajuta sa previi spina bifida (ruptura de coloana) si alte defecte de tub neural la bebelusi.
Acidul folic poate fi gasit in legume verzi (spanac, salata, broccoli) si cereale imbogatite in vitamine. Nu uita de calciu si fier, nutrienti importanti pentru sanatatea ta si a viitorului copilas.
Acestea sunt primele recomandari, voi reveni si cu o continuare a sfaturilor pentru o sarcina usoara in curand.