Poti avea menstruatie cand esti insarcinata?
Raspunsul este unul ferm in aceasta privinta: nu, nu poti avea ciclu fiind insarcinata. Totusi ai putea observa cum ai anumite sangerari vaginale in timpul sarcinii, unele fiind chiar regulate.
Menstruatia si sangerarile vaginale in timpul sarcinii
Nu este exclus ca in prima luna de sarcina sa apa menstruatia in continuare. De cele mai multe ori insa dureaza mai putin iar fluxul de sange este mult mai putin abundent.
Ceea ce totusi tu observi de fapt este spotting-ul, care dureaza de regula 2-3 zile si este mult mai putin abundent decat menstruatia obisnuita. Menstruatia apare doar atunci cand nu esti insarcinata.
Sub influenta anumitor hormoni, in fiecare luna, se elibereaza un ovul de la nivelul unuia dintre ovare (proces numit ovulatie). Daca ovulul este fecundat de catre spermatozoid si produsul de conceptie se implanteaza la nivelul endometrului (stratul intern al uterului), femeia devine gravida. Uterul se pregateste pentru sarcina, stratul lui intern devenind gros si bogat vascularizat.
Daca nu apare sarcina, endometrul ingrosat si vascularizat, este eliminat sub forma de sange menstrual, iar apoi ciclul se reia. Insa odata ce ovulul fecundat s-a implantat in mucoasa uterului, sub influenta hormonilor, acest strat nu se va modifica si in consecinta vei constata lipsa menstruatiei pana la sfarsitul sarcinii.
Daca observi ca ai insa o sangerare abundenta in timpul sarcinii, consulta imediat medicul ginecolog.
Cauze ale sangerarii similare menstruatiei la inceputul sarcinii
- Schimbarile hormonale care au loc in sarcina. Acest tip de sangerare poate sa semene cu un ciclu menstrual, dar nu este. Este o sangerare destul de comuna, dar motivul trebuie confirmat de medic.
- De asemenea, actul sexual desfasurat in timpul sarcinii poate provoca o mica sangerare. In timpul sarcinii fluxul de sange este mult mai mare si in urma contactului sexual poate avea loc o scurgere nesemnificativa de sange.
- In acelasi timp, un polip cervical se poate sparge in urma contactului sexual si astfel se poate declansa o sangerare de scurta durata si slaba din punct de vedere cantitativ.
- Avortul spontan sau sarcina extrauterina. O sarcina ectopica iti poate pune viata in pericol asa ca nu o trece cu vederea. Din aceasta cauza este bine sa mergi la medic imediat ce observi sangerarea. 25% dintre femeile gravide au sangerari la inceputul sarcinii si aproximativ jumatate dintre ele au avut parte de avort spontan. Insa, sansele de a avea o sarcina sanatoasa, in ciuda acestor sangerari, cresc daca ai depasit 12 saptamani.
- Infectiile vaginale (infectia fungica sau vaginita bacteriana) sau o infectie cu transmitere sexuala (trichomoniaza, gonoreea, chlamydia, herpes genital), poate irita sau inflama colul uterin. Un col uterin iritat poate sangera dupa sex sau dupa un test Papanicolau.
- Un test Papanicolau sau o examinare ginecologica interna poate provoca o sangerare usoara din aceleasi motive, fluxul sanguin mai abundent in colul uterin sau un polip cervical.
- Pastilele anticonceptionale. Daca s-a intamplat sa nu-ti iei pilulele contraceptive corect si ai ramas insarcinata, din aceasta cauza, in primele zile ale sarcinii sangerezi, iar acest lucru seamana cu un ciclu normal, ceea ce te poate induce in eroare. Deci, din nou, este cazul sa faci un test de sarcina.
- Probleme placentare si nastere prematura. In al doilea sau al treilea trimestru, sangerarile pot fi un semn de afectiune grava, cum ar fi placenta previa (placenta se formeaza la baza uterului, si acopera cervixul), desprindere de placenta (placenta se separa de uter), un avort tarziu, sau o nastere prematura. Chiar si sangerarile din primul trimestru pot fi semne ale unor viitoare probleme legate de placenta sau nastere prematura, in special cand sangerarea este abundenta.
- Perioada dinaintea travaliului. In cazul in care cervixul incepe sa se dilate si corpul tau se pregateste de travaliu se poate desprinde dopul vaginal format dintr-o cantitate mica de mucus si sange. Daca ai trecut de 37 de saptamani nu ar trebui sa ai probleme cu sarcina. Cu toate acestea, in cazul in care exista mai mult decat niste pete de sange, adica apar sangerari in toata regula suna-ti medicul. De asemenea, daca acest lucru se intampla prea devreme, poate fi vorba despre un travaliu prematur... mergi imediat la camera de garda a unui spital de obstetrica si ginecologie. Simptomele travaliului prematur sunt: scurgeri vaginale (mucus apos sau sange), presiune pelvina sau la nivelul abdomenului inferior, dureri de spate persistente, crampe stomacale insotite sau nu de diaree, contractii regulate sau intarirea uterului.
- Sarcina molara implica o secretie continua de culoare maronie. Se intalneste in cazuri rare, insa este considerata a fi o problema destul de serioasa.