TestSarcina.ro is for sale.
Contact us

testsarcina.ro

Ești însărcinată?

Totul despre sarcină, semne și simptome sarcină

Află dacă ești însărcinată și care sunt simptomele sarcinii, ce este și cum se folosește testul de sarcină, siguranța și tipurile testelor și interpretarea unui test pozitiv sau negativ.

Test sarcina.ro oferă GRATUIT femeilor însărcinate: calculator sarcină, evoluție pe săptămâni și luni, analize medicale, probleme și informații întreruperea sarcinii!

Cum stiu ca testul de sarcina este pozitiv si sunt insarcinata?

Dupa ce am discutat despre cat costa testele de sarcina, urmatorul pas este, evident, sa stim si sa citim un astfel de test. Este adevarat ca testul de sarcina este usor de folosit mai ales ca are instructiunile cu pasii de intrebuintare detaliati, insa citirea unui astfel de test poate ridica ceva probleme.

Uneori rezultatele pot induce in eroare, fiind fals negative sau fals pozitive. Nu sunt putine datile in care liniutele de pe testele de sarcina se coloreaza in mod diferit si pot dezorienta pe oricine.

Trebuie sa stii ca momentul realizarii lui si respectarea indicatiilor de pe prospect conteaza foarte mult in acuratetea rezultatului.

Semnele si simptomele unei sarcini

Simptomele unei sarcini incipiente sunt: lipsa sangerarii menstruale, oboseala, somnolenta, tensiune in sani, modificari de apetit, greturi, varsaturi - dar acestea apar uneori mai tarziu, dupa 3-4 saptamani de la fecundatie si pot aparea si in absenta unei sarcini.

De asemenea, o ecografie (ecografia cu sonda endovaginala evidetiaza o sarcina daca aceasta are cel putin o evolutie de 4-5 saptamani) si un consult ginecologic pot sa va certifice sau sa infirme prezenta unei sarcini constituite. Indiferent de prezenta sau nu a sarcinii, va recomand investigarea perioadei de amenoree printr-un consult de specialitate.

Cum se face testul de sarcina si cum iti arata ca e pozitiv?

Desi indicatiile multor teste de sarcina pentru citirea rezultatelor aparent sunt foarte clare, ele pot induce adesea in eroare. In ziua de astazi, testele de sarcina s-au dezvoltat si au evoluat ca precizie si ca tehnica si utilizare.

Daca inainte se folosea doar urina de dimineata pentru rezultate precise, testele moderne folosesc urina din oricare moment al zilei. Este indicat insa sa nu bei foarte multa apa inainte de realizarea testului pentru ca risti sa diluezi urina si rezultatul sa fie imprecis sau nerelevant.

De asemenea, este indicat sa faci testul la suficient timp dupa contactul sexual neprotejat pentru ca acesta sa depisteze sarcina. Aceste teste se bazeaza pe depistarea gonadotropinei corionice umane din urina. Acesta este hormonul de sarcina, insa se produce numai dupa implantare (nidatie) care apare la 6-12 zile dupa ovulatie. Recomandarea este sa faci testul cam dupa 10-12 zile de la ovulatie.

Cel mai bine este sa astepti intarzierea menstruatiei, adica perioada de amenoree, pentru a face un test. Fiecare test de sarcina are un interval de timp de asteptare dupa ce este introdus in urina pentru a afla rezultatele.

La majoritatea testelor timpul este incadrat intre 3 si maxim 10 minute, in functie de indicatiile de pe ambalaj. Atentie, este important sa citesti testul in timp util, altfel pot aparea modificari care nu sunt relevante pentru rezultat. De obicei, daca se coloreaza o singura liniuta in limita de timp indicata, atunci testul este negativ, iar daca apar 2 liniute, inseamna ca este pozitiv.

Acuratetea rezultatelor este undeva intre 97 si 99%, insa numai daca testul este facut corect. Poti face 2 teste diferite (brand-uri diferite) in acelasi timp pentru o si mai mare siguranta a rezultatelor si pentru a fi sigura ca nu gresesti cu nimic. Ai grija, daca un test de sarcina iese pozitiv sau negativ, nu exista certitudinea ca esti insarcinata. Au existat numeroase cazuri in care gravidele s-au prezentat la medic cu rezultate pozitive de sarcina si au descoperit ca de fapt altceva influentase rezultatul si nu erau gravide.

Testul are 2 liniute colorate, dar culoarea este stearsa – sunt insarcinata?

Exista uneori variatii ale culorii liniutelor testului. De exemplu, cel mai adesea te pot induce in eroare situatiile in care prima este foarte colorata, iar a doua este stearsa sau cea in care ambele sunt foarte deschise la culoare. In mod normal, este nevoie de 2 linii corespunzatoare testului, pentru a fi considerat pozitiv si trebuie sa aiba aceeasi intensitate ca si liniuta corespunzatoare zonei de control a valabilitatii testului in sine (stick-ul respectiv).

O culoare stearsa a acestei a doua liniute poate aparea ca urmare a unei erori de efectuare a testului (situatie in care uneori testul poate fi fals interpretat pozitiv). Pentru a afla daca sunteti insarcinata trebuie eventual sa re-efectuati un test de sarcina tinand cont ca acesta se pozitiveaza la 10-14 zile dupa contactul sexual considerat fecundant.

Vezi alte articole: Teste sarcina, Semne simptome sarcina