testsarcina.ro

Ești însărcinată?

Totul despre sarcină, semne și simptome sarcină

Află dacă ești însărcinată și care sunt simptomele sarcinii, ce este și cum se folosește testul de sarcină, siguranța și tipurile testelor și interpretarea unui test pozitiv sau negativ.

Test sarcina.ro oferă GRATUIT femeilor însărcinate: calculator sarcină, evoluție pe săptămâni și luni, analize medicale, probleme și informații întreruperea sarcinii!

Pot ramane insarcinata daca iau anticonceptionale?

Este adevarat ca anticonceptionalele sunt unele dintre cele mai sigure metode contraceptive. Totusi, pentru ca ele sa nu dea gres, folosirea lor presupune respectarea unor reguli stricte si citirea cu mare atentie a prospectului.

In ce conditii ramai insarcinata daca iei anticonceptionale?

Chiar si cea mai mica abatere de la recomandarile sau mentiunile scrise in prospect ori lipsa informarii cu privire la medicamente, alimente sau obiceiuri care interactioneaza cu eficienta lor poate contribui la pierderea protectiei impotriva sarcinii!

Ai uitat sa iei o pastila

Pentru a beneficia de eficienta maxima a contraceptivelor orale, este foarte important sa respecti intocmai indicatiile administrarii lor. Trebuie luate in fiecare zi, la aceeasi ora, cu pauza lunara indicata pe prospect si avand grija sa le reincepi cand trebuie in fiecare luna.

Anticonceptionale isi pierd efectul daca omiti sa iei o pastila sau mai multe si faci sex neprotejat. Multe femei au impresia ca daca uita sa ia o pastila si o iau a doua zi sau cand isi aduc aminte sunt in continuare protejate de sarcina.

In realitate, in cazul omiterii unei pastile, trebuie respectate anumite reguli, iar in cele mai multe cazuri, la urmatoarele contacte sexuale trebuie luate masuri suplimentare de protectie.

Anumite medicamente reduc efectul pastilelor anticonceptionale

Exista mai multe tipuri de medicamente care interfereaza cu efectul anticonceptionalelor, iar antibioticele sunt printre cele mai cunoscute. Insa nu sunt singurele, si barbituricele sau pastilele contra epilepsiei avand acelasi efect. Lista medicamentelor care pun in pericol efectul pilulelor contraceptive este foarte lunga.

Cea mai buna masura de prevenire, in acest caz, este sa intrebi intotdeauna medicul sau farmacistul daca medicamentul pe care urmeaza sa il iei are vreo influenta asupra efectului anticonceptionalelor.

Anumite alimente reduc efectul anticonceptionalelor

Chiar daca alimentele nu sunt trecute pe prospectele pilulelor contaceptive la capitolul interactiuni, exista specialisti care sustin ca unele alimente ar diminua eficienta acestora si te-ar predispune la o eventuala sarcina.

Sunatoarea, grepfruitul, extractul de lemn dulce sau ignamele sunt unele dintre cele mai vehiculate alimente care ar putea da peste cap protectia obtinuta prin anticonceptionale. Totusi, pentru ca acest efect secundar sa apara, este nevoie de consumul in exces al acestor produse.

Diareea sau regurgitatul pun in pericol efectul contraceptivelor

Varsaturile si diareea sunt doua afectiuni sau simptome care pot anula efectul anticonceptionalelor, daca isi fac aparitia in primele 3-4 ore de la administrarea lor. Daca iei pastila, iar la scurt timp apare diareea sau voma, atunci exista riscul ca organismul sa nu aiba timp sa absoarba substantele active din ea, iar administrarea anticonceptionalului sa fie inutila.

In toate aceste cazuri, este nevoie de protectie suplimentara. In general, medicii si producatorii de anticonceptionale recomanda o perioada de 7 zile in care sa folosesti si un alt mijloc contraceptiv, suplimentar, pentru a te proteja impotriva unei sarcini nedorite.