Cum se face testul de sarcina acasa?
După cum probabil ai observat, pe piata exista mai multe tipuri de teste de sarcina care se pot face acasa. Testele de sarcina se gasesc in farmacii. Pretul variaza in functie de marca si de numarul de teste dintr-o cutie.
Testul de sarcina acasa
Majoritatea testelor se fac in acelasi fel. Este necesara introducerea testului intr-o proba de urina, sau picurarea catorva picaturi de urina intr-o fanta a testului. Folosirea primei urine de dimineata poate ajuta la cresterea acuratetei testului (concentratia de hormon este mai ridicata in urina de dimineata - acumulata pe parcursul noptii, decat in urina eliminata in timpul zilei). Apoi femeia trebuie sa astepte cateva minute.
Timpul de asteptare al testului de sarcina
In functie de marca testului folosit, timpul de asteptare difera. Dupa ce timpul a trecut, trebuie sa examineze “fereastra rezultatului”.
Daca apare o linie sau un simbol (in plus fata de linia de control), rezultatul este pozitiv si femeia este insarcinata. Nu conteaza cat de stearsa este acea linie: indiferent daca este pronuntata sau stearsa inseamna un rezultat pozitiv. Majoritatea testelor au si un “indicatori de control” in fereastra rezultatului.
Cand este bun un test de sarcina?
Linia sau simbolul de control arata daca testul este bun sau nu. Daca nu apare indicatorul de control, testul nu este bun. Femeile nu ar trebui sa se bazeze pe rezultatele unui test care nu functioneaza corect.
Majoritatea marcilor spun ca testul ar trebui repetat la cateva zile, indiferent de rezultat. Un rezultat negativ (mai ales daca testul a fost facut imediat dupa intarzierea ciclului) nu inseamna intotdeauna ca femeia nu este insarcinata. De fapt testul se pozitiveaza dupa cel putin 7-10 zile de la contactul sexual fecundant.
Toate testele de sarcina comercializate au instructiuni scrise.
In functie de principiul dupa care functioneaza, fiecare test de sarcina are un interval de timp in care trebuie citit pentru ca rezultatul sa fie adevarat. La majoritatea citirea se face intre 5-10 minute, orice modificare dupa 10 minute nefiind relevanta. Gasesti informatia asta ori in prospect, ori pe ambalajul testului de sarcina.
Daca ai dubii referitoare la rezultatul unui test de sarcina, cel mai bine ar fi sa-l repeti peste 2-3 zile. Daca ar fi dupa mine as recomanda ca din start sa se foloseasca 2 teste de sarcina, de firme diferite, pentru a avea un rezultat cat mai aproape de adevar.
Inainte de a face un test de sarcina asigura-te ca recipientul in care colectezi urina este curat, sa nu contina urme de detergent, iar testul de sarcina sa nu fie expirat. Nu este indicat sa cumperi zeci de teste de sarcina, ideal ar fi sa se cumpere numai cate sunt necesare pentru a se pastra in conditiile cele mai bune.