TestSarcina.ro is for sale.
Contact us

testsarcina.ro

Ești însărcinată?

Totul despre sarcină, semne și simptome sarcină

Află dacă ești însărcinată și care sunt simptomele sarcinii, ce este și cum se folosește testul de sarcină, siguranța și tipurile testelor și interpretarea unui test pozitiv sau negativ.

Test sarcina.ro oferă GRATUIT femeilor însărcinate: calculator sarcină, evoluție pe săptămâni și luni, analize medicale, probleme și informații întreruperea sarcinii!

Pregatirea unei sarcini sanatoase

Daca ai decis ca esti pregatita sa devii mama, atunci cu siguranta iti dai seama ca asta va implica si anumite modificari in stilul tau de viata. Pregatirea pentru o sarcina necesita asigurarea ca intreg sistemul functioneaza optim, iar asta va insemna sa acorzi atentie sporita tuturor elementelor pe care le administrezi, dar si tututot activitatilor pe care le intreprinzi.

Ce trebuie sa faci pentru a avea o sarcina sanatoasa?

Exista o serie de pasi pe care orice femeie insarcinata trebuie sa ii faca inainte de a decide ca vrea sa devina mama, asta pentru asigurarea unei sarcini sanatoase.

1. Verifica-ti starea de sanatate

Cu 2-3 luni inainte de a planifica un copil, este bine ca viitoarea mama sa faca o evaluare a sanatatii sale, sa faca setul de analize TORCH. Acestea sunt infectii care, prin sangele mamei pot pune in pericol fatul si pot determina boli congenitale sau cronice la bebelus, sau provoca un avort spontan.

TORCH este acronimul pentru T (toxoplasmoza) care, de regula, se contacteaza de la pisici si poate provoca la bebelus deficiente de vaz si de auz. O (other)includ investigatiile pentru sifilis, HIV, varicela. R - pentru rubeola, C - pentrucytomegalovirus, un virus din categoria herpesului care poate provoca la bebelus caderea parului, probleme de vaz sau diverse grade de retard. Iar H - pentru herpes genital.

Daca e sa faci toate testele si consultatiile inainte de a ramane insarcinata acestea se ridica la o valoare in 60 si 80.

Desi se pune foarte mult pret pe sanatatea viitoarei mame, la fel de importanta este si starea de sanatate a viitorului tata. Un bebelus sanatos va iesi din doi parinti sanatosi. Asadar, si tatal trebuie sa faca teste si analize inainte de fecundare.

Este vorba de analiza completa a sangelui pentru stabilirea grupei sanguine si a Rh-ului; de testele pentru identificarea bolilor cu transmisiune sexuala, analiza urinei si a secretiei prostatei. Ba si mai mult, conteaza foarte mult bolile patologice mostenite de familie si rudele partenerilor, deoarece unele dintre ele se pot transmite ereditar. De exemplu, diabetul se transmite peste o generatie.

2. Renunta la pastilele anticonceptionale

Desigur ca acesta este primul pas, un pas spre sarcina destul e logic.

La intreruperea contraceptiei – prin renuntarea la pastile, eliminarea steriletului etc. – femeile redevin in scurt timp fertile.

Ca medie, 8 din 10 cupluri vor reusi sa conceapa un bebelus chiar in primul an. Pentru aceasta nu este cazul sa urmariti calendare, perioada de ovulatie. Daca instalarea sarcinii nu se produce in urmatoarele 12 luni, este necesar de a efectua anumite teste pentru ambii parteneri. Din fericire, sansele doritorilor de a deveni parinti acum, cu fertilizarea in vitro, sunt mult mai mari.

3. Slabeste pentru a avea o sarcina sanatoasa

Cand spun ca trebuie sa slabesti, ma refer la kilogramele in plus. Daca nu este cazul de asa ceva, atunci poti sta linistita.

In ciuda anumitor crezuri populare, nu este normal ca o femeie sa ia foarte mult in greutate pe perioada sarcinii. Numarul de kilograme acumulate trebuie sa se situeze in jurul valorii de 16 kg maxim. In mod ideal este intre 9 si 12 kg.

Din pacate, un plus de 20- 25 kg, iar in unele cazuri chiar si de 40 kg, pe langa dificultatea de a scapa de ele post-partum, pot declansa nasterea prematura. Mancatul pentru doi in sarcina este un mit, conteaza calitatea alimentelor. Dar si mai important este ca pana la sarcina sa ne asiguram o greutate corporala normala.

Un regim alimentar sanatos combinat cu miscare si evitare a stresului ne pot ajuta sa ducem sarcina pana la sfarsit si sa evitam perioada solicitanta pentru parinticand bebelusul are nevoie de ingrijire speciala pentru a se dezvolta complet in afara uterului.

4. Administreaza suplimente de acid folic

Din momentul renuntarii la contraceptive pana la saptamana 12 de sarcina, se recomanda o doza zilnica de acid folic. Acesta previne avortul spontan in primele 3 luni de sarcina, dar si unele boli congenitale serioase ale creierului, maduvei spinarii, buzei superioare sau inimii la bebelus. Aceste defecte congenitale apar in primele 28 de zile de la conceptie, de aceea este atat de important sa aveti „rezerve” bune de acid folic.

Cea mai frecventa boala provocata de insuficienta acestei vitamine este spina bifida sau ruptura de coloana, cand tubul neural sau oasele care il acopera, in partea de jos a spatelui, nu se dezvolta complet si determina paralizie sau deficiente de mers la copil.

Vitamina se gaseste si in legumele verzi, fasole, banane, capsuni, zmeura, porumb. De asemenea, se recomanda suplimentarea organismului cu vitamina D, care se formeaza prin expunerea la soare.

5. Renunta la fumat si alcool

Fumatul poate afecta fertilitatea, iar in timpul sarcinii poate provoca avort spontan, oprirea dezvoltarii fatului, nastere prematura sau greutate sub limita normala a bebelusului. Deci, daca se pot evita toate acestea, de ce sa nu facem un efort?

Cu privire la alcool, este bine sa nu consumam deloc inainte si pe intreaga durata a sarcinii. Cu toate acestea, multe mamici au pofta de bere sau vin acrisor. Unele surse spun ca 60 ml maximum, adica mai putin de jumatate de pahar, se permite. Dar cel mult o data la 2 saptamani. in niciun caz aceasta nu inseamna bauturi tari. Chiar si in doze mici alcoolul poate afecta inima, rinichii sau chiar aspectul fizic al bebelusului.

Pasi pentru o sarcina sanatoasa

O schema simpla a regulilor pe care trebuie sa le urmezi inainte de a ramane insarcinata

  • tine evidenta ciclului menstrual
  • fa-ti controale medicale amanuntite
  • nu mai administra antiinflamatoare nesteroidiene
  • consuma vitamine prenatale
  • fa-ti un control stomatologic include o dieta echilibrata in stilul tau de viata care si el va trebui sa devina unul mai relaxat, mai putin agitat
  • fa sport regulat, dar nu foarte istovitor
Vezi alte articole: Informatii sarcina, Calculator sarcina