testsarcina.ro

Ești însărcinată?

Totul despre sarcină, semne și simptome sarcină

Află dacă ești însărcinată și care sunt simptomele sarcinii, ce este și cum se folosește testul de sarcină, siguranța și tipurile testelor și interpretarea unui test pozitiv sau negativ.

Test sarcina.ro oferă GRATUIT femeilor însărcinate: calculator sarcină, evoluție pe săptămâni și luni, analize medicale, probleme și informații întreruperea sarcinii!

Siguranta si dezavantajele testului de sange pentru depistarea sarcinii

Atunci cand iti faci testul de sarcina acasa poti simti o mare ingrijorare si tensiune, mai ales daca nu esti sigura ca poti avea incredere in rezultat. Din acest motiv iti recomand ca sa te orientezi si catre un test de sange pentru depistarea sarcinii.

Cat de precis este testul de sarcina facut acasa?

Multe teste de sarcina pretind ca ofera un rezultat cu o precizie de 99% in prima zi a intarzierii ciclului menstrual.

Desi unele studii au sugerat ca anumite teste de sarcina nu sunt atat de precise daca sunt efectuate devreme in sarcina, se considera ca te poti baza pe testele de sarcina pentru acasa daca le efectuezi in conformitate cu instructiunile de pe pachet, la o saptamana dupa ce menstruatia ti-a intarziat.

Rezultatele testului de sange pentru sarcina

Testele de sange efectuate la cabinetele medicale au o acuratete intre 98 si 99 la suta. Ele pot fi facute la sapte zile dupa ovulatie (aproximativ cu o saptamana inainte de data la care ar trebui sa vina menstruatia), insa ofera rezultate foarte precise.

La fel ca in cazul testelor de urina pentru depistarea sarcinii, este posibil sa obtineti si rezultate false (si negative si pozitive) in urma efectuarii unui test de sange pentru depistarea sarcinii.

  • Rezultatele fals negative (testul este negativ, dar de fapt sunteti insarcinata) apar de obicei cand testul a fost facut prea timpuriu. Motivul este ca sangele poate sa nu contina destul hormon hCG pentru a fi posibila detectarea sarcinii.
  • Rezultatele fals pozitive (testul este pozitiv, dar nu sunteti insarcinata) pot aparea daca faceti un tratament care contine hCG.

Medicamentele care pot afecta rezultatele testelor

Printre medicamentele care pot reduce nivelul masurat de hCG se afla:

  • Diureticele
  • Prometazin (folosit ca antihistaminic in combinatie cu produsele impotriva tusei si a racelilor, pentru tratarea simptomelor alergiilor si pentru a trata starea de greata sau voma cauzate de boli sau de raul de miscare)

Printre medicamentele care pot mari nivelul masurat de hCG se afla:

  • Prometazin (poate mari sau reduce nivelul hCG)
  • Hipnoticele (ca Ambien)
  • Medicamentele care previn crizele
  • Medicamentele pentru tratarea bolii Parkinson
  • Medicamentele care contine hCG (Pregnyl, A.P.L., Profasi, Chorex, Novarel, sau Ovidrel)
  • Medicamentele cu fenotiazina, precum Clorpromazin (Torazin)

Care sunt dezavantajele testului de sange pentru depistarea sarcinii

Poate dura mai mult obtinerea rezultatelor unui test de snge decat in cazul unui test de urina. Timpul necesar variaza de la un laborator la altul si poate fi intre o ora si cateva zile.

Aceste teste trebuie efectuate la un cabinet medical, deci va rapesc mai mult timp si sunt mai costisitoare decat testele de sarcina efectuate la domiciliu (cheltuielile variaza in functie de preturile practicate de cabinetul medical si laboratorul care face analizele).

Posibile riscuri si complicatii legate de testele de sange pentru depistarea sarcinii

La fel ca in cazul oricarui test de sange, exista intotdeauna riscul de a simti ameteli, senzatie de lesin, de sangerare excesiva, de infectare a locului intepaturii si/sau de hematoame (vanatai – acumulari de sange sub piele).

De asemenea, intrucat venele si arterele difera in dimensiuni de la o persoana la alta si de la o parte de corpului la alta, prelevarea unei mostre de sange poate fi mai dificila pentru unii oameni decat pentru altii. Pentru a obtine sangele necesar acestei analize, pot fi necesare mai multe intepaturi, ca sa fie gasita o vena.

Vezi alte articole: Teste sarcina, Analize sarcina