Analize si teste pentru primul trimestru de sarcina

Succesul unei sarcini sanatoase o reprezinta cu siguranta rutina consultatiilor regulate la medicul ginecolog. Acesta va urmari dezvoltarea fetusului si diferitele probleme ce pot aparea de-a lungul sarcinii prin controale regulate, masurarea tensiunii si analize de urina si sange.

Analize si teste pentru primul trimestru de sarcina

Orice dauneaza femeii insarcinate poate face la fel de mult rau si copilului. Trebuie evitate alcoolul, drogurile, fumatul, chimicalele, radiatiile (inclusiv radiografiile) si diferitele surse de infectie.

Trebuie avut grija ca temperatura corpului sa nu depaseasca 38 de grade, orice stare febrila va fi tratata la conform instructiunilor medicului vor fi evitate activitatile care pot determina supraincalzirea corpului.

Trebuie evitate baile cu apa fierbinte - sunt recomandate dusurile caldute si scurte, nu baile in cada.

Metoda de confirmare a unei sarcini

Daca banuiesti ca esti insarcinata, prezentand o mare parte dintre simpotomele unei sarcini, este cazul sa iti faci un test de sarcina ieftin pe care il poti cumpara de la orice farmacie pentru a te lamuri 100%.

Daca testul are doua liniute, adica rezultatul este pozitiv si doresti sa pastrezi bebelusul, este recomandat sa mergi la o clinica de obstetretica-ginecologie si sa faci cunostinta cu un medic ginecolog care se va ocupa de tine si de bebelusul tau pe parcursul celor 40 de saptamani de sarcina (in cazul in care nu ai deja un medic specialist in care ai incredere).

Prima concultatie dupa ce ai aflat de sarcina

Dupa aceasta prima consultatie ti se va confirma existenta unei sarcini, dimensiunile si varsta gestationala si de asemenea ti se va face un control amanuntit al organelor genitale. Apoi medicul te va indruma spre urmatoarele controalele si iti va da detalii despre testele la care vei fi supusa in continuare.

In urma examenului prenatal medicul ginecolog va obtine informatiile necesare urmaririi sarcinii. La aceasta prima consultatie, pe langa un examen ginecologic, se va masura tensiunea arteriala si greutatea si se vor recolta analize de sange si urina. Acestea din urma vor arata daca femeia are un anumit grad de anemie (mai exact, daca ai nivelul hemoglobinei scazut) sau semne de infectie.

Analizele si testele din timpul primului trimestru de sarcina

Cele mai generale analize si teste din primul trimestru de sarcina ar fi:

  1. hemoleucograma completa, biochimie si teste de coagulare
  2. grupa sanguina si Rh-ul (in cazul în care femeia are Rh negativ si barbatul Rh pozitiv este necesar sa se efectueze dozare de anticorpi antiD la intervale de timp recomandate de medicul specialist)
  3. testul HIV
  4. testare VDRL (sifilis)
  5. teste pentru depistarea hepatitei B sau C
  6. teste de sange pentru hormoni
  7. examen citologic Babes-Papanicolau, examen de secretie vaginala
  8. ecografie de trimestrul I, efectuata intre 11-14 saptamani de sarcina; asociata cu dublu test (dozarea serica a unor hormoni de sarcina) poate depista un risc crescut de anomalii cromozomiale la anumite gravide (sindrom Down, Edwards)


TAGS: analize sarcina, teste sarcina, test sange

Articole asemanatoare despre sarcina:
 
Ce analize sa faci daca vrei sa ramai ...

Stiai ca un procent de aproape 60% dintre sarcini nu supravieturiesc mai mult de 2-3 luni? In aceste situatii sarcina ori se opreste din evolutie, ori se produce un avort spontant ori sunt ...

 
Cum se face testul de sarcina acasa?

După cum probabil ai observat, pe piata exista mai multe tipuri de teste de sarcina care se pot face acasa. Testele de sarcina se gasesc in farmacii. Pretul variaza in functie de marca si de numarul ...

 
Cat de sigur este testul de sarcina?

Testul de sarcina este cea mai rapida metoda de confirmare a sarcinii. Cea mai rapida, dar nu si cea mai sigura. Asa cum scrie si pe prospect, testele prezinta o siguranta de 99%. Prin urmare, atunci ...


Esti insarcinata sau ai intrebari despre sarcina?

sfatul medicului


probleme medicale sarcina medic ginecolog

"Testul de sarcina poate spune cand este o femeie insarcinata cu o acuratete
de 99%. Simptomele sarcinii si semnele ca esti insarcinata sunt confirmate de un test de sarcina pozitiv. Orice femeie s-a temut macar o data sa nu ramana insarcinata cu prezervativ sau cu anticonceptionale cu atat mai mult cu cat sarcina poate aparea si cu un singur ovar sau sarcina cu trompele legate.

Esti insarcinata? Planificare, calendar sarcina si analize medicale sunt cuvinte cheie in evitarea problemelor ce pot duce la intreruperea sarcinii!


Dr. Marian Vornicu

sfatul medicului probleme sarcina