TestSarcina.ro is for sale.
Contact us

testsarcina.ro

Ești însărcinată?

Totul despre sarcină, semne și simptome sarcină

Află dacă ești însărcinată și care sunt simptomele sarcinii, ce este și cum se folosește testul de sarcină, siguranța și tipurile testelor și interpretarea unui test pozitiv sau negativ.

Test sarcina.ro oferă GRATUIT femeilor însărcinate: calculator sarcină, evoluție pe săptămâni și luni, analize medicale, probleme și informații întreruperea sarcinii!

Probleme pe care le poti simti cand esti insarcinata

Este firesc ca in momentul in care esti insarcinata sa observi cum corpul ti se schimba si organismul are diverse reactii. O mare parte dintre ele sunt absolut firesti insa exista si o serie de semne si simptome care ar putea anunta o sarcina cu probleme. O sarcina cu probleme poate pune in pericol atat sanatatea ta, cat si a fatului.

Viitoarea mamica trebuie sa se asigure ca sarcina decurge normal si trebuie sa fie atenta la fiecare simptom. Tocmai din acest motiv este indicat sa stii sa faci diferentele intre semnele firesti si cele care pot fi simptome ale unor complicatii.

Probleme care pot aparea in sarcina

Principalele complicatii care pot aparea pe durata sarcinii sunt: sarcina ectopica, avort spontan, travaliu prematur, desprinderea placentara, preeclampsia.

Sa vedem cateva semne si simptome care ar putea fi prezente cand esti insarcinata

1. Sangerarile vaginale

In primul trimestru al sarcinii, sangerarile vaginale sunt absolut normale si apar chiar in mod frecvent. Nu sunt periculoase atat timp cat sunt de scurta durata si intr-o cantitate redusa. Acest simptom se poate transforma, insa, intr-o complicatie daca apare in al doilea si al treilea trimestru si este insotiti de dureri abdominale. In acest caz, poate fi vorba de un avort spontan, pozitionarea joasa a placentei, desprinderea placentei, sarcina ectopica si nasterea prematura.

2. Oboseala

Aceasta nu este o stare de oboseala obisnuita, cauzata de un efort fizic sau mental prelungit, ci o stare de epuizare si somnolenta datorata schimbarilor majore prin care trece organismul mai ales in primele luni de sarcina. Incearca sa te odihnesti cat mai mult, prelungind somnul de noapte cu o ora sau doua.

Daca ai posibilitatea, dormi si dupa-amiaza. Roaga-ti sotul sau o prietena sa te ajute la treburile casei. Ai grija sa nu abuzezi de cofeina, pentru ca iti va da o stare de agitatie.

3. Ametelile

In primul trimestru al sarcinii, ameteala si lesinul sunt simptome normale si nu ar trebui sa te ingrijoreze. Insa, poate fi un semn al unei complicatii daca sunt intampinate in ultimul trimestru al sarcinii.

Poate indica preeclampsia, o afectiune care poate fi diagnosticata dupa doua simptome: o tensiune arteriala crescuta, ce duce la pierderea cunostintei si prezenta in urina a proteinelor, pentru aceasta depistare fiind necesara realizarea de analize.

4. Crampele

Aceste simptome sunt absolut normale pe timpul sarcinii, dar daca aceste dureri sunt acute si mai ales de lunga durata atunci pot ascunde o complicatie grava. Este recomandat sa mergi la un control ginecologic. Poate fi vorba despre o sarcina ectopica, avort spontan, travaliu prematur, desprinderea placentei.

5. Migrene si dureri de cap

Multe femei gravide acuza adesea dureri de cap. De multe ori semn al tensiunii ridicate, ele pot fi cauzate de schimbarile hormonale, oboseala, stres sau foame. Atentie: nu lua medicamente in timpul sarcinii decat sub indrumarea medicului, deoarece pot produce probleme fatului.

Mai bine incearca sa te relaxezi in mod natural, prin plimbari, odihna in spatii aerisite si linistite, masaj, comprese reci. Cere sfatul medicului daca nu vezi nicio ameliorare.

6. Durerile de spate

In mod normal, acest simptom nu este un motiv de ingrijorare. In jur de 50 - 70% dintre femei se pot confrunta cu aceasta problema. Poate fi insa vorba de o complicatie daca aceste dureri sunt acute, durerile se manifesta brusc si sever si sunt insotite de contractii.

In acest caz poate fi vorba de o nastere prematura sau avort spontan.

7. Senzatia de caldura si bufeuri

Multe din femeile gravide transpira mai mult si au adesea senzatii de caldura. Aceasta se explica prin cresterea volumului de sange de la suprafata pielii in timpul sarcinii.

Vei trece mai usor peste aceasta problema daca porti haine lejere, din bumbac sau in, daca faci dusuri des sau pastrezi o temperatura mai joasa in camera. Nu exagera cu folosirea aerului conditionat, pentru ca in aceasta perioada esti mult mai sensibila si poti raci usor.

8. Arsurile la stomac si indigestii

Arsurile apar mai ales in trimestrul al III-lea, din cauza presiunilor uterului asupra stomacului. Sunt dureri scurte, dar intense, localizate la nivelul pieptului. Pentru a le evita, incearca sa dormi cu capul mai ridicat decat picioarele, bea un pahar cu lapte cald inainte de culcare, evita mesele imbelsugate seara si chiar ia cina cu cateva ore inainte de a te baga in pat. Nu lua niciun medicament decat la sfatul medicului! Impotriva indigestiilor poti „lupta” cu portii mici, dar dese. Evita prajelile sau mancarurile prea condimentate sau prea grase. Stai cu spatele drept la masa – asta iti va ajuta stomacul sa fie mult mai relaxat.

9. Constipatia

Una din problemele intalnite mai ales la inceputul sarcinii, datorata incetinirii activitatii muschilor intestinali, este constipatia. Aceasta poate fi evitata printr-o alimentatie adecvata, bogata in fibre – paine si cereale integrale, fructe si legume – , cat si printr-o hidratare corespunzatoare – bea minim 2 litri de apa plata pe zi.

De asemenea, plimbarile regulate sau activitatile fizice special concepute pentru femeile gravide iti mentin tonusul muscular si te ajuta sa depasesti aceasta neplacere.

Constipatia mai poate fi cauzata si de suplimentele de fier recomandate de ginecolog. Sfatuiti-va cu medicul daca puteti sa intrerupeti aceste suplimente si cu ce sa le inlocuiti, daca este cazul.

10. Hemoroizi

Din cauza relaxarii venelor, sub influenta hormonilor de sarcina si mai ales din cauza constipatiei, in jurul anusului pot aparea un fel de varice dureroase care uneori sangereaza. Intreaba medicul daca este nevoie sa ii tratezi sau daca sunt intr-o forma usoara, care va disparea dupa nastere.

Ca sa ameliorezi durerile provocate de hemoroizi, trebuie in primul rand sa evitati constipatia. In plus, incerca sa dormi cu picioarele mai sus decat capul. Nu dormi pe spate, ci pe o parte. Pentru a reduce durerile, pune o punga cu gheata pe zona cu probleme.

Ai grija sa pastrezi o igiena stricta pentru a evita infectiile, spalandu-te de 2-3 ori pe zi. Nu lua niciun medicament sau unguent decat la recomandarea medicului!