testsarcina.ro

Ești însărcinată?

Totul despre sarcină, semne și simptome sarcină

Află dacă ești însărcinată și care sunt simptomele sarcinii, ce este și cum se folosește testul de sarcină, siguranța și tipurile testelor și interpretarea unui test pozitiv sau negativ.

Test sarcina.ro oferă GRATUIT femeilor însărcinate: calculator sarcină, evoluție pe săptămâni și luni, analize medicale, probleme și informații întreruperea sarcinii!

Pot ramane insarcinata cand sunt pe ciclu?

Dupa ce am raspuns la intrebarea “pot ramane insarcinata cu sterilet”, acum e cazul sa vedem si daca poti ramane insarcinata daca faci sex neprotejat cand esti pe ciclu. Chiar daca sansele sunt foarte mici, orice contact sexual neprotejat realizat in timpul menstruatiei poate duce la o sarcina.

De fapt, specialistii sustin ca exista sanse sa ramai gravida oricand in timpul unui ciclu menstrual, chiar daca perioada cea mai fertila corespunde ovulatiei.

Cum ramai insarcinata cand esti pe ciclu?

Totul depinde de durata ciclului menstrual si de cat de regulat este el. In cazul in care ai un ciclu menstrual foarte scurt, atunci exista sansa ca ovulatia (perioada fertila) sa apara imediat dupa incetarea menstruatiei.

Este adevarat ca la un ciclu regulat de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, insa cu cat ciclul tau este mai mic, cu atat ovulatia apare mai devreme putandu-se intersecta chiar cu sfarsitul menstruatiei.

Prin complexitatea sa, ciclul menstrual conduce la producerea anumitor schimbari in organism cand se produce. In egala masura, el vine cu anumite aspecte imprevizibile, dar poate fi influentat si de anumiti factori de o varietate mare.

Din acest motiv, pot aparea evenimente neasteptate precum blocarea unui ovul fertilizat in trompele uterine si aparitia unei sarcini ectopice. In mod normal, prin trompa uterina, un ovul este transportat catre uter pentru a se dezvolta. Daca acesta ramane blocat, lucrurile se schimba si exista sansa sa ramai insarcinata si in timpul ciclului.

Mai exista o situatie in care poti ramane insarcinata daca faci sex cand esti la menstruatie. Trebuie sa stii faptul spermatozoizii traiesc in corpul tau (ca urmare a sexului neprotejat) aproximativ 5 zile, daca au conditii optime de supravietuire.

Insarcinata la menstruatie

Este suficient timp pentru ca unul dintre ei sa "prinda" perioada de ovulatie si sa fertilizeze ovulul (doar in cazul in care ai tot un ciclu neregulat si ovulatia apare aproape imediat dupa menstruatie). In plus, medicii sustin ca exista femei a caror ovulatie apare peste menstruatie, inainte ca sangerarea menstruala sa inceteze.

Cazurile sunt foarte rare, dar nu poti sti niciodata daca esti sau nu tu cea care o pateste. Asadar, daca faci sex fara protectie in timpul menstruatiei, exista sanse sa faci un bebe, fara sa vrei.

O alta situatie in care poti ramane insarcinata astfel este atunci cand confunzi menstruatia cu sangerari vaginale provocate din alte cauze. De exemplu, chiar in timpul ovulatiei (cea mai fertila perioade din ciclu, cand exista cele mai multe sanse sa ramai insarcinata), pot aparea mici pete de sange sau chiar o sangerare usor mai cantitativa.

Asa ca nu uita faptul ca exista posibilitatea ca sangerarile sa apara si din alte cauze ca: stres, alimentatie precara, traume cervicale si alte probleme.

Cum previi sarcina pe ciclu?

De aceea, este esential sa tii un calendar si o evidenta clara a ciclurilor tale menstruale, pentru a-ti putea da seama daca poate fi vorba de o menstruatie sau daca este cazul sa te protejezi in continuare. In afara cazurilor exceptionale, o femeie nu ramane insarcinata in timpul menstruatiei.

Totusi, avand in vedere deopotriva bolile transmisibile sexual si pentru mai multa siguranta, este recomandata utilizarea prezervativului sau a altor mijloace contraceptive.

Practic, exista cateva sanse reduse sa ramai insarcinata atunci cand faci sex neprotejat, desi esti in timpul menstruatiei.

Vezi alte articole: Semne simptome sarcina