Pot fi insarcinata cu ciclu?
Menstruatia peste sarcina este o controversa care da fiori reci tuturor femeilor. Daca esti insarcinata, cum se poate sa iti mai vina ciclul? Iar daca el apare, inseamna ca fatul este pus in pericol si ca avortul este iminent? Toate aceste dileme au cate o explicatie medicala oficiala, insa cand vine vorba despre o sarcina, nimic nu este gravat in piatra!
Pot avea menstruatie fiind insarcinata?
Unele femei chiar mentioneaza sangerari intermitente care par ca se aseamana cu o menstruatie regulata. Insa sangerarea vaginala din timpul sarcinii nu este acelasi lucru cu menstruatia.
Care este diferenta intre menstruatie si sangerari?
Menstruatia apare doar atunci cand nu esti insarcinata. Sub influenta anumitor hormoni, in fiecare luna, se elibereaza un ovul de la nivelul unuia dintre ovare (proces numit ovulatie). Daca ovulul este fecundat de catre spermatozoid si produsul de conceptie se implanteaza la nivelul endometrului (stratul intern al uterului), femeia devine gravida.
Uterul se pregateste pentru sarcina, stratul lui intern devenind gros si bogat vascularizat.
Daca nu apare sarcina, endometrul ingrosat si vascularizat, este eliminat sub forma de sange menstrual, iar apoi ciclul se reia. Insa odata ce ovulul fecundat s-a implantat in mucoasa uterului, sub influenta hormonilor, acest strat nu se va modifica si in consecinta vei constata lipsa menstruatiei pana la sfarsitul sarcinii.
Cauzele sangerarilor in sarcina
Sangerarea vaginala este un fenomen foarte frecvent in timpul sarcinii, care apare la una din patru gravide, in medie. Ea nu indica in mod necesar o problema grava, mai ales daca se manifesta in primul trimestru: ovulul fecundat, cand se ataseaza uterului, poate provoca o mica hemoragie, deoarece endometrul este intens vascularizat.
Sangerarile in sarcina mai pot sa apara in urma actului sexual (tesutul aparatului reproducator feminin "gazduieste" o cantitate mai mare de sange in membrane), iar in cazuri ingrijoratoare, pot fi provocate de infectii ale colului uterin sau de leziuni la nivelul peretelui vaginal.
Pericolul sangerarilor in sarcina
Chiar daca sangerarea dupa conceptie, cea usoara, poate fi inofensiva, un consult medical se impune de fiecare data. Scurgerile de sange in primul trimestru mai pot fi si simptome ale sarcinii extrauterine, ale avortului spontan sau incomplet sau al imposibilitatii embrionului de a se dezvolta in uter dupa implantare. Tot sangerarile din primul trimestru pot ascunde o sarcina molara (cand nu exista niciun semn de dezvoltare a fatului, ci doar tesut anormal in uter).
Cand scurgerile de sange apar dupa al doilea trimestru, posibilitatea ca ceva sa nu fie in regula este aproape maxima: gravida ar putea suferi de placenta previa (placenta acopera cervixul) sau de rupere de placenta (cand se desprinde de peretele uterin), de aceea este obligatorie interventia de urgenta a medicului.
Sangerarile pot determina pierderea sarcinii
Procesul reproducerii nu este inca controlabil in totalitate de stiinta. Foarte multe sarcini dispar, inainte sa inceapa propriu-zis, printr-o sangerare usor de confundat cu menstruatia. Datele medicale arata ca circa 25% din sarcini ajung sa se concretizeze in nasterea unui copil.
Femeile aflate la prima sarcina sunt deseori confuze asupra semnalelor organismului lor. Doar dupa obtinerea unui rezultat pozitiv al testului de graviditate, aparitia crampelor si declansarea sangerarilor, o femeie poate sa stie cu siguranta ca a trecut printr-un avort. Din pacate, in primele 12 saptamani, medicul nu poate salva o sarcina, daca sangerarile anunta un avort.