TestSarcina.ro is for sale.
Contact us

testsarcina.ro

Ești însărcinată?

Totul despre sarcină, semne și simptome sarcină

Află dacă ești însărcinată și care sunt simptomele sarcinii, ce este și cum se folosește testul de sarcină, siguranța și tipurile testelor și interpretarea unui test pozitiv sau negativ.

Test sarcina.ro oferă GRATUIT femeilor însărcinate: calculator sarcină, evoluție pe săptămâni și luni, analize medicale, probleme și informații întreruperea sarcinii!

De ce este important testul TORCH?

Testul TORCH, care mai este denumit si panelul TORCH este mai exact o analiza a sangelui recomandata femeilor care au in plan sa ramana insarcinate, femeilor insarcinate, dar si nou-nascutilor (daca acestia prezinta simptome ale unei infectii din grupa TORCH).

In cazul unei sarcini, ideal este ca testul sa se faca in perioada pre-conceptiei, deoarece depistarea anumitor agenti patogeni in primul trimestru de sarcina ar putea crea confuzii, determinand uneori intreruperi de sarcina nejustificate.

La inceputul sarcinii, orice graviduta este adesea bombardata cu o multime de informatii despre care nu stiu foarte multe lucruri si care uneori se sperie doar la auzul denumirii. Li se recomanda multe analize, trebuie sa se programeze pentru ecografii, teste si alte investigatii si asta transforma adesea bucuria vestii de a deveni mamica intr-un stres continuu legat de rezultatele acestor investigatii.

Tocmai, din aceasta cauza, unele viitoare mamici chiar refuza sa se supuna tuturor procedurilor, considerand ca se expun unui stres inutil. Si totusi, e bine sa nu uitam ca traim intr-o lume plina de boli, de alimente extrem de procesate si nesanatoase, suntem incarcati de stres etc. Asa ca poate ca n-ar fi rau sa avem grija de sarcina noastra chiar de dinainte ca ea sa apara.

Ce inseamna testul TORCH?

Daca esti insarcinata si ai fost deja la medic pentru confirmarea sarcinii, probabil ca acesta te-a sfatuit deja sa faci un set de analize de sange extrem de necesare pentru primul trimestru de sarcina. Multe dintre ele probabil ca iti suna cunoscut si probabil ca le-ai mai facut macar o data pana acum. Cu siguranta in lista de analize se afla insa si o denumire care s-ar putea sa ti se para ciudata si care s-ar putea sa te nedumereasca putin si din cauza pretului ridicat pe care il practica orice laborator pentru efectuarea ei  testul TORCH.

Prin urmare, ce inseamna testul TORCH? Denumirea in sine este o prescurtare de la numele unor boli care pot fi transmise de la mama la fat, provocand infectii si adesea anomalii severe sau chiar pierderea sarcinii. Practic denumirea se refera la urmatoarele boli:

  • T - toxoplasmoza (toxoplasma gondii)
  • O - alte infectii (Other infections)  Coxackie virus, sifilis, varicela, zona zoster, HIV, parvovirus B19 si hepatita B
  • R -rubeola
  • C - cytomegalovirus
  • H - herpes simplex virus-2

Toate bolile mentionate anterior prezinta similitudinii in manifestare la bebelusi, incluzand febra si lipsa poftei de mancare. Ele sunt insotite de eruptii cutanate specifice, insa partea grava este faptul ca formele grave ale acestor boli pot provoca deficiente de auz, de vedere, probleme cardiace, afectiuni ale ficatului si ale splinei, nivel scazut al trombocitelor, icter, retard mintal, autism si, uneori, pot cauza chiar decesul daca nu sunt tratate corespunzator.

Tratamenul infectiilor TORCH depistate la mama

Unele infectii din grupa TORCH cum ar fi toxoplasmoza si sifilisul pot fi tratate cu antibiotice daca sunt depistate la inceputul sarcinii. Din pacate, o mare parte dintre bolile de tip TORCH sunt insa virale si nu au un tratament efectiv. Unele, cum ar fi rubeola, varicela, zona zoster, pot fi insa prevenite prin vaccinuri facute inainte de sarcina. In cazul herpesului simplex, transmiterea la fat poate fi evitata prin nasterea prin cezariana.