TestSarcina.ro is for sale.
Contact us

testsarcina.ro

Ești însărcinată?

Totul despre sarcină, semne și simptome sarcină

Află dacă ești însărcinată și care sunt simptomele sarcinii, ce este și cum se folosește testul de sarcină, siguranța și tipurile testelor și interpretarea unui test pozitiv sau negativ.

Test sarcina.ro oferă GRATUIT femeilor însărcinate: calculator sarcină, evoluție pe săptămâni și luni, analize medicale, probleme și informații întreruperea sarcinii!

Ce sa mananci si la ce sa renunti pentru o sarcina usoara si sanatoasa

Ce sa mananci si la ce sa renunti pentru o sarcina usoara si sanatoasa

Unul dintre cele mai frumoase momente din viata unei femei este, fara indoiala, acela cand afla ca va fi mama. E un sentiment aparte, incarcat de griji, emotii dar si multa bucurie. Ti-ai dorit enorm sa ai un copil si poate ca n-a fost usor. Dar asteptarea a luat sfarsit. Ai facut testul si ai alfat ca esti insarcinata!

O sarcina nu-i lucru usor dar cu documentare, atentie si rabdare, va fi bine. Alege totusi cu grija surse credibile din care sa te informezi. Internetul e plin de recomandari pentru viitoarele mamici, iar familia si prietenele vor face probabil exces de zel si bune intentii incercand sa te ajute cu sfaturi: ce sa mananci, ce sa nu mananci, la ce sa fii atenta pe durata sarcinii, ce nu e bine sau nu ai voie sa faci.

Vei fi “rasfatata” cu o portie uriasa de informatii, iar inceputul vietii de mamica s-ar putea sa ti se para coplesitor. E important sa te informezi corect, insa, pentru a te bucura mai apoi de un bebe voios. De aceea, am realizat pentru tine un ghid pentru o sarcina sanatoasa, o scurta introducere in maternitate. Cateva indrumari referitoare la alimentatie, stilul de viata si controalele ginecologice necesare.

Ce sa mananci si ce sa nu mananci cand te pregatesti sa devii mama

Inainte a intra in bucatarie, trebuie spus ca cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine si bebelusul tau este, bineinteles, sa renunti la obiceiurile alimentare nesanatoase.

Alcoolul si fumatul pot dauna grav fatului.

Din cauza acestor vicii te poti confrunta cu o nastere prematura sau poti naste un copil cu probleme serioase de sanatate. Cercetarile au demonstrat ca sistemul nervos central e mai putin dezvoltat la copiii ale caror mame au fumat pe durata sarcinii si, totodata, acestia au intampinat dificultati de vorbire, mai mari sau mai mici, si de insusire a aptitudinilor de comunicare. Indicat este sa renunti la fumat si alcool atunci cand esti insarcinata. Imi dau seama ca nu este usor dar daca te gandesti la sanatatea copilasului, poate chiar ajungi sa renunti definitiv va aceste vicii. Multe mame au reusit chiar sa renunte definitiv la fumat datorita unei sarcini. Daca ai probleme cu drogurile sau cu dependenta de anumite medicamente, vorbeste cu medicul si sfatuieste-te ce trebuie sa faci. Cafeaua nu trebuie eliminata complet, dar este necesar sa fie limitata cantitativ. Un bebelus e probabil cea mai puternica motivatie de care avem nevoie pentru a ne schimba viata in (mai) bine. Imagineaza-ti ca atunci cand tu fumezi, fumeaza si el. O imagine deloc placuta, nu-i asa?

Renunta la dulciuri

OK, am spus ‘NU!’ viciilor. De ce anume trebuie sa ne mai ferim? Nu stiu daca e o veste buna pentru ca vei avea o motivatie in plus sau o veste proasta ca renunti la o alta dependenta dificila, insa si dulciurile ar trebui eliminate pe perioada sarcinii. Chiar daca esti pofticioasa si nu ai probleme cu silueta, doza de dulciuri trebuie redusa si inlocuita cu fructe. Astfel de bunatati, impreuna cu produsele de patiserie contin mult zahar rafinat si faina alba, motiv pentru care e bine ca desertul sa provina din livezi si nu din cofetarii.

Consuma mai multe fructe

Fructele, in toate formele si culorile, trebuie sa devina desertul tau preferat. Pentru ca nu contin ingrediente procesate, iar bebelusul tau o sa-ti fie recunoscator O atentie sporita trebuie sa acordam si branzeturilor sau produselor lactate nepasteurizate sau slab pasteurizate. Branzeturile moi pot contine o bacterie numita Listeria, responsabila pentru avortul spontan. Poti consuma fara griji urda, fiind usor de digerat datorita procentului mic de grasime saturata.

Renunta la mezeluri

De asemenea, carnea nepreparata corespunzator este si ea un aliment care prezinta riscuri. E bine de stiut si faptul ca ficatul trebuie consumat cu moderatie. Contine vitamina A, iar in exces aceasta poate cauza malformatii congenitale ale fatului. Pe lista cu alimente care nu ne fac bine in sarcina se mai afla si mezelurile sau produsele din carne procesata. Acestea sunt “condimentate” cu diverse E-uri si coloranti care nu sunt deloc pe gustul unui bebelus ce vrea sa creasca sanatos. 

Ai grija ce peste consumi

Desi peste e unul dintre alimentele sanatoase, recomandate a fi consumate cel putin o data pe saptamana, anumite tipuri de peste (macroul, stiuca si tonul, de exemplu – in general cele de provenienta oceanica) contin cantitati mai mari de mercur. E bine sa le eviti. Poti consuma insa cu incredere pastrav, crap si somon dar si pesti oceanici de mici dimensiuni – acestia au cantitati de mercur inofensive.

Consuma mai multe legume

Va trebui sa consumi mai multe legume. Mazarea, lintea, spanacul, salata verde, varza, sfecla, fresh-urile de portocale si orice fruct proaspat nu trebuie sa lipseasca din meniul tau. Acestea contin acid folic, un ingredient foarte important in sarcina: ajuta la formarea de celule sanatoase si este extrem de important in prevenirea anomaliilor sistemului nervos. Mai mult decat atat, protejeaza fatul de diverse malformatii.

Renunta la vegetarianism sau veganism pe perioada sarcinii

In ceea ce priveste alimentatia vegetariana si cea vegana, parerile medicilor sunt impartite insa studiile vin sa confirme ca poti avea o sarcina perfect sanatoasa daca te hranesti corespunzator.  Astfel, daca esti adepta unei alimentatii vegetariene, important este sa iti iei necesarul de proteine dintr-o gama cat mai variata de produse vegetale: cereale, legume, fructe, nuci, alune si seminte. Nu uita ca o gravida are nevoie sa consume cu aproximativ 20% mai multe proteine decat in mod normal, pentru ca bebelusul sa se dezvolte armonios. Recomandarea mea este sa ceri sfatul unui medic nutritionist care sa te ajute cu o dieta personalizata, adaptata nevoilor specifice ale organismului tau si care sa-ti ofere totodata doza optima de vitamina B12.

Consuma vitamine speciale pentru insarcinate

Daca tot am ajuns la capitolul vitamine, sa elaboram putin tema. E drept ca pe durarata sarcinii ai nevoie de o alimentatie bogata in vitamine si minerale dar nu abuza de suplimentele alimentare. Chiar daca toate promit sa fortifice organismul, cel mai bine este sa discuti mai intai cu un medic nutritionist. Unele nu sunt atat de bio pe cat promit a fi sau contin compusi la care orice bebe, din cauza fragilitatii, poate fi “alergic”. Cu vitaminele prenatale incepi sa te imprietenesti, treptat, inca din perioada de conceptie, pentru ca stimuleaza fertilitatea. Insa in perioada sarcinii, acestea sunt extrem de importante pentru dezvoltarea fatului si ajuta la evitarea unor complicatii foarte grave la nastere. Nu uita niciodata sa iti iei doza zilnica de vitamine.