TestSarcina.ro is for sale.
Contact us

testsarcina.ro

Ești însărcinată?

Totul despre sarcină, semne și simptome sarcină

Află dacă ești însărcinată și care sunt simptomele sarcinii, ce este și cum se folosește testul de sarcină, siguranța și tipurile testelor și interpretarea unui test pozitiv sau negativ.

Test sarcina.ro oferă GRATUIT femeilor însărcinate: calculator sarcină, evoluție pe săptămâni și luni, analize medicale, probleme și informații întreruperea sarcinii!

Ce se intampla in saptamanile 7-12 de sarcina

In prima parte a seriei despre calendarul sarcinii am vorbit despre modificarile pe care le resimti in primele 6 saptamani de sarcina, dar si despre felul in care evolueaza spre embrion rezultatul “muncii” tale si a partenerului tau.

Calculator de sarcina - saptamanile 7-12

Voi continua cu descrierea schimbarilor ce se petrec in saptamanile 7-12 de sarcina.

Saptamana 7 de sarcina

Dezvoltarea embrionului nu este completa, insa incepand din aceasta saptamana capul incepe sa prinda forma. Caracteristicile faciale devin vizibile, inclusiv ochii, urechile si narile. Bratele incep sa creasca, iar corpul are acum 8 - 9 mm. Disconfortul pe care il vei simti poate include puseuri de transpiratie, iar starea de voma poate continua. Saptamana 8 de sarcina

Uterul incepe sa se mareasca si de aceea, cele mai multe dintre femei vor observa ca hainele incep sa devina mai stramte, chiar daca burtica nu se vede propriu-zis.

In aceasta perioada incep in sfarsit sa apara schimbari si la exteriorul corpului avand in vedere ca foarte multe schimbari au avut deja loc in interiorul organismului. In acest stadiu uterul este de marimea unui grapefruit, iar cantitatea de sange, chiar daca poate nu va dati seama a crescut cu 40-50%.

Sanii pot devenii mai sensibili la atingere deoarece corpul se pregateste pentru lactatie. In jurul sanilor va pot aparea vene inchise la culoare denumite varice, rezultat al cresterii circulatie sanguine. Areolele sau pielea din jurul lor tinde sa se inchida la culoare datorita schimbarilor hormonale.

Mici glande denumite "tuberculii lui Montgomery" se dezvolta pe areole, iar mameloanele tind sa creasca in dimensiune, acestea eliminand uneori un lichid galbui denumit colostru.

Nivelul hormonal difera de la persoana la persoana si la fel difera si schimbarile ce au loc in aceasta perioada.

Femeile cu sani mari pot cumpara sutiene speciale captusite cu bumbac ce ofera un suport foarte bun si previn aparitia iritatiilor. Puteti folosi o crema anti vergeturi pentru a preveni aparitia acestora mai tarziu in cursul sarcinii.

De asemenea este posibil sa te confrunti cu crampe si dureri in partea de jos a abdomenului datorita cresterii uterului. Nu este exclus nici sa aveti parte de contractii ale uterului sau de dureri ocazionale radiind pana in picioare asemeni celor provocate de nervul sciatic.

Saptamana 9 de sarcina

Marirea si sensibilitatea crescuta a sanilor, nevoia de a merge des la baie, toate acestea fac parte din disconfortul celei de-a noua saptamani de sarcina. De asemenea, unele dintre noi ar putea fi afectate si la nivelul tenului de un fel de afectiune ce se aseamana cu acneea. Schimbarile in ceea ce priveste dorintele sexuale sunt si ele din ce in ce mai evidente in aceasta perioada, din cauza fluctuatiei hormonale. Bebelusul continua sa creasca, structura lui osoasa devine mai puternica, iar pe parcursul acestei saptamani apar si degetelele.

Saptamana 10 de sarcina

Unii bebelusi incep sa se miste inca din saptamana a saptea, dar abia incepand cu saptamana a zecea aceste miscari devin constante. Senzatia de greata se mai tempereaza in aceasta saptamana. Cresterea bebelusului este din ce in ce mai rapida, iar nivelul hormonilor incepe sa se stabilizeze. Corpul viitoarei mamici incepe sa capete formele specifice sarcinii. Saptamana 11 de sarcina Saptamana 11 este foarte importanta, pentru ca marcheaza practic trecerea de la stadiul de embrion la cel de fat. Bebelusul masoara aproximativ 5 cm, iar trasaturile sale fizice sunt din ce in ce mai bine conturate. Dezvoltarea ficatului se opreste, de asemenea, pe parcursul acestei perioade cruciale in evolutia fatului. Este perioada in care medicul iti va recomanda sa efectuezi anumite teste prenatale, ce pot determina starea de sanatate a copilului.

Saptamana 12 de sarcina

S-ar putea sa nu constientizezi acest lucru, dar bebelusul tau se dezvolta foarte mult saptamana aceasta. In timp ce tu iti vezi linistita de viata ta, corpul celui mic se modifica intr-un ritm alert. Astfel, i se dezvolta si mai bine organele genitale si in curand vei putea afla daca ai un baietel sau o fetita, creierul micutului incepe sa produca celule nervoase, dar si hormoni, rinichii incep sa produca urina, iar cel mic incepe sa se hraneasca individual. Nu e nevoie sa-ti mai spunem ca in saptamana 12 de sarcina, odata cu cel mic, cresti si tu!

Observi kilogramele in plus si faptul ca uterul iese in evidenta, aparand chiar deasupra osului pelvian. Nu te speria: chiar daca ma continua sa creasca timp de noua luni, va avea nevoie de doar cateva saptamani pentru a reveni la normal, ceea ce inseamna ca vei putea slabi mult mai repede decat iti imaginezi. Alte schimbari notabile vor fi cele de la nivelul pielii, astfel incat vor aparea pete, iar pistruii (daca ai) isi vor intensifica nuanta. De asemenea, s-ar putea sa iti apara un linie inchisa la culoare in zona abdomenului, cunoscuta si sub denumirea de linea nigra, dar care va disparea in primele saptamani dupa sarcina.

Ca sa fii sigura ca nu vei pati nimic neplacut, foloseste o crema cu protectie solara de cate ori iesi afara si evita plimbarile in miezul zilei. Te poti confrunta cu dureri de cap sau stari de ameteala, simpome ce pot fi usor indepartate cu ajutorul unei alimentatii sanatoase si al odihnei.